Orhan Gazi Kılıç

"Allah'ım sen beni, milletime ve devletime faydam dokunmadan alma"

Cooliris ve Pardus - Firefox

Yazar: Orhan Gazi Kılıç — 2 Mayıs 2009 Cumartesi — Saat: 19:15:00

Coolirisle tanışıklığım 1.7 sürümünden beri sanırım. Ama iyiki de tanışmışım. Çok seviyorum bu uygulamayı. "Cooliris ne ki acep" dediğinizi duyar gibiyim. Gerçi cooliris'in ne olduğunu bilmeseniz bu sayfada işinizin olması biraz güç ya, neyse :) Yine  de açıklayayım, cooliris flash tekniği kullanılarak geliştirilen, 6 mb büyüklüğünde güzel mi güzel, estetik mi estetik, eğlenceli mi eğlenceli bir uygulama. Günlük hayatınızda yaptığınız youtube'tan müzik dinleme, facebook'tan resimler(imiz)e bakma ve görsel izleme gibi işlerinizi bu uygulama üzerinden çok eğenceli, değişik ve güzel bir şekilde yapabiliyorsunuz. Bu uygulamayı bir firefox eklentisi şeklinde de alabilirsiniz. Zaten bir sanal yöre (in english: web site) programı olduğundan mecburen sanal yöre tarayıcılarına hitap edecek :). Diğer tarayıcılarada, ipod'a da desteği var tabiki. Herşey iyi güzel hatta çok ülken (in english: super) de sadece tanıtmak için mi yazdım?: hayır :). Malesef hayatımızın her noktasında olduğu gibi burada da sorun var. Belki bir kaçınız aklına getirmiştir işin içinde flash ve firefox varsa bişe olacak diye ama bilemem tabi :). Gelelim sorunumuzun ne olduğuna. Microsoft ürünü kullanan arkadaşlar olayı flash player'ı yükleyerek halledebilirler. Aynı şekilde Linux kullanan arkadaşlar da halledebilir. Bu şekilde çalıştırabiliriz. Ama gelin görün ki youtube ve diğer desteklediği sitelerden iş görsel (in english: video) izlemeye gelince Pardus'umuzda (diğer dağıtımlar da aynı şekilde) kurulu FireFox'umuz'a flash player'ı biz kurmamışsak kurulu gelmiyor. Nasıl kuracağız:
Şuradan flash player'ı indirip, sağ tıklayıp açın. Açtığınız klasörün içine girin ve flashplayer-installer dosyasına çift tıklayın. Eğer açılmazsa, sağ tıklayıp özelliklere girin ve izinleri çalıştırılabilir olarak ayarlayın. Tüm bunlara rağmen açılmıyorsa bir konsol (ALT+F2 > konsole) açın ve flashplayer-installer dosyasının bulunduğu dizine girin(masa üstünde olduğunu varsayarsak: cd ~/Desktop/flashplayerdizini). Şimdi de:

./flashplayer-installer

komutunu verin. Bu arada yüklerken firefox kapalı olsun. yükledikten sonra tekrar deneyin görsel izlemeyi. Eğer Tüm bunlara rağmen çalışmıyorsa flashplayer-installer dosyasının bulunduğu dizini açın ve:

mkdir ~/.mozilla/plugins
cp libflashplayer.so ~/.mozilla/plugins/

İşte şimdi hiçbir sorun kalmadı. Eğer isterseniz önerim, yukarıda kopyaladığımız (cp komutuyla) libflashplayer.so dosyasını /usr/lib ve /opt içerisine de kopyalayalım. Daha iyi olur :):

sudo cp libflashplayer.so /usr/lib
sudo cp libflashplayer.so /opt

Her şey tamamdır. Kolay Gelsin Hayırlı Günler. :)


#orhangazikılıç #yazılımcı #programcı #mühendis #oyuncu #vatanperver