Orhan Gazi Kılıç

"Allah'ım sen beni, milletime ve devletime faydam dokunmadan alma"

Pardus'a Google Chromuim Kurmak

Yazar: Orhan Gazi Kılıç — 6 Ekim 2009 Salı — Saat: 11:12:00

    Merhabalar, bugün aklımda uzun zamandır olan bir şeyi nasıl yaptığımı anlatacağım. Google Chrome'u Pardus'a kurmak... Nasıl... Pekâlâ basit bir şey. Öncelikle elbetteki Google Chrome'un abisi olan Chromuim'u indirmemiz gerekli. Şuradan chrome-linux.zip'i indirebilirsiniz. Zip dosyasını indirdikten sonra açın bir yere. (önerim, ev dizininizin içerisine bir Programlar klasörü açıp onun içine çıkartmanız.) Açtıktan sonra artık çalıştırmaya hazır. Şaşırdınız sanırım. :). Eve çalıştırmaya hazır; ama çalıştıramazsınız. Çalıştıramazsınız çünkü size şöyle bir hata verecektir.

./chrome: error while loading shared libraries: libnss3.so.1d: cannot open shared object file: No such file or directory

    Bunun nedeni o kütüphanlerin sizde olmadığı için değil, aradığı yerde bulamadığı için... (olmasa zaten örüt bağa bağlanamamanız lazım gelmesi gerekir sanırım) Siz şuradaki emirleri olduğu gibi konsole'a kopyalayıp yapıştırırsanız ve onay tuşuna basarsanız Chromium'un aradığı yerde bulmasını sağlarız. Size şifrenizi soracaktır. Siz şifrenizi yazarken imleç hareket etmez, bu bir sorun değildir merak etmeyin.
sudo ln -s /usr/lib/nss/libnss3.so /usr/lib/libnss3.so.1d
sudo ln -s /usr/lib/nss/libnssutil3.so /usr/lib/libnssutil3.so.1d
sudo ln -s /usr/lib/nss/libsmime3.so /usr/lib/libsmime3.so.1d
sudo ln -s /usr/lib/nss/libssl3.so /usr/lib/libssl3.so.1d
sudo ln -s /usr/lib/nss/lib /usr/lib/libssl3.so.1d
sudo ln -s /usr/lib/nss/libpk /usr/lib/libssl3.so.1d
sudo ln -s /usr/lib/libplds4.so /usr/lib/libplds4.so.0d
sudo ln -s /usr/lib/libplc4.so /usr/lib/libplc4.so.0d
sudo ln -s /usr/lib/libnspr4.so /usr/lib/libnspr4.so.0d

    Ben şuanda size bu yazıyı Chromium üzerinde yazdım. Bence firefox'un bir eklentisi olsa (video downloadhelper) firefox yerine Chromium'u tercih ederim ve ediyorum da. Fakat şunun gibi bir şeyler bulduğum için. Facebook'tan ya da herhangi bir sanal yöreden bir ortam dosyası indirecek olursam firefox'u ziyaret etmem gerekiyor :)

Ayrıca eğer Chromium çalışmazsa hangi bağımlılıkların gerektiğini öğrenmek için şuraya bir göz atabilirsiniz.


#orhangazikılıç #yazılımcı #programcı #mühendis #oyuncu #vatanperver