Orhan Gazi Kılıç

"Allah'ım sen beni, milletime ve devletime faydam dokunmadan alma"

C# İle TrackBar Kullanarak Pencere Saydamlığını Ayarı

Yazar: Orhan Gazi Kılıç — 2 Mart 2012 Cuma — Saat: 01:09:00

        Bugün 21 Şubat 2012, Salı ve saat 17:20 (Evimde oturmuş program yazarken hazırladım bu yazıyı o yüzden geç yayınladım.). Birkaç saat evvel unutmamak için önceki dersler hakkında program yazarken gözüm C#’taki TrackBar’a takıldı. Kullanımı nasıl diye merak ettim. Daha önceden de aklımda olan bir konuyu -iz çubuğunu kaydırarak pencere şeffaflığını ayarlamayı- deneyeyim dedim. Netice: Olumlu :)
        Nasıl yapıldığını merak edenler için anlatayım. En basitinden bir proje açıp form’a bir iz çubuğu yani TrackBar ekleyin, en yüksek değerini (maximum) 100 yapın, en küçük değerini 10 yapın (ki pencere tamamen kaybolmasın) ve value değerini 100 yapın (ki pencere açılışta tam görünür şekilde olsun) ve ardından çift tıklayın (Bu arada, en yüksek değeri 100 yapmadan value değerini 100 yapmak isterseniz önce value değerini 100 yapmalısınız diye bir uyarı gelecektir, aklınızda bulunsun.). İz çubuğuna çift tıklandığında varsayılan olarak iz çubuğu kaydırma eventının olayının kod bloğuna geçecektir. Kod bloğunda

this.Opacity = (trackBar1.Value) / 100.0;

        Yazdığımızda pencerenin şeffaflığı iz çubuğuna göre değişecektir. this.Opacity yazmamızın sebebi aslında Özellikler (properties) kısmında da bulunan formumuzun şeffaflık özelliğine değer atamak için. Eğer this yazmasaydık Form1.ActiveForm.Opacity yazmak zorunda kalacaktık ki ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Bir de Form.ActiveForm.Opacity var ki sanırım bu da programa eklenmiş tüm formları etkiliyor sanırım. Bu arada trackBar1 nesnesinin Value değerini 100.0’a bölmemizin iki nedeni var. Birinci neden, penceremizin şeffaflık durumunu belirleyen opacity özelliğinin türünün double olması, ikinci nedense 0 ve 1 arasında bir değer alması. Neticede şuna benzer bir ekran görüntünüz olacak.
Şeffaflığı %70 olarak ayarlanmış pencere

Trackbar bloğuna yazılan tek satırlık kod


#orhangazikılıç #yazılımcı #programcı #mühendis #oyuncu #vatanperver