Orhan Gazi Kılıç

"Allah'ım sen beni, milletime ve devletime faydam dokunmadan alma"

Trackir'in En İyi Alternatifi FreeTrack

Yazar: Orhan Gazi Kılıç — 22 Aralık 2013 Pazar — Saat: 22:29:00

Biliyorsunuz trackir oyun oynarken yüzümüzü nereye çevirirsek ekran görüntüsünü o yöne çevirmesini sağlayan bir proje. Ama tabi çok pahalı bir proje diyelim. Tracker5 680TL civarında şuan. Fakat zannediyorum fransada geliştirilen freetrack adlı programla kameranız da iyiyse yani ortalama 640x480 çözünürlükte 25-30 fps alabiliyorsanız el beceriniz de biraz iyiyse trackir'ın verdiği performansın aynısını bulabilirsiniz.

Biraz ağzınız sulansın

Bu programla neler yapabiliyoruz? Örneğin euro truck simulator gibi oyunlarda başınızla normalde arabanın içindeymiş gibi sağa sola bakarak istediğiniz yöne bakabilirsiniz. Dikkatinizi çeken bir noktaya normalde başınızı yaklaştırdığınızda ekran da o noktaya yakınlaşacaktır (3 veya daha fazla noktalı yöntemle) tabi yine bunlar vücudunuzla aynı hızda olacaktır. Veya desteklenen bir savaş oyunundasınızdır gerçek hayattaki gibi sağa sola bakarak etrafınızı kontrol edebilirsiniz. Dikkat, trackir veya freetrack farenizi değil ekranı kontrol eder. Dolayısıyla farenizi kontrol etmekte bir sorun olmayacak. Ya da bir uçak simulasyonundasınız etrafı görmek istiyorsunuz kafanızı çevirin ve görün. Oyuncuyu oyunun içine çekerek daha fazla heyecan ve eğlence katabilirsiniz bu program ve yapacağınız basit elektronik devreyle. İşte bazı örnekler:

Arma 2, euro truck simulator 2 ve bir uçak oyununun örneği:


Gördüğünüz gibi oyunlar çok daha heyecanlı ve eğlenceli oluyor.

İşin ayrıntısına girelim

Bu iş birazcık el becerisi istiyor işin açığı. Program çeşitli şekillerde çalışabiliyor. Öncelikle bu yollar üzerinde bir şeyler yazayım.
  • Tek noktalı yöntem: bu yöntemle sadece x ve y koordinatları hareket ettiriyor. Yani sadece sağa sola ve aşağı yukarı doğal olarak da çapraz. Yani farenin aynısı. Fakat tekrar söyleyeyim bu freetrack fareyi değil ekranı hareket ettiriyor. Tabi isterseniz ayarlarını yaparak fareyi de kontrol edersiniz.
Tek noktalı çok basit bir devre (demeye şahit ister :))

  • 3 noktalı yöntem: Bu yöntemle insan hareketlerine çok yakın hareketleri yapabilirsiniz. Yukarıda anlattığım gibi sağa sola aşağı yukarı kafanızı yan yatırabilirsiniz ya da istediğiniz yere yaklaşarak oyunda da yaklaşabilirsiniz. Bun yöntemde de 2 farklı yöntem daha bulunuyor.
    • 3 noktalı dikey yöntem: Bu yöntem daha çok kulaklıkların kenarına takıldığında daha şık duruyor ve zaten en uygunu da kulaklığa iliştirmek.
Dikey yöntemle kulaklığa iliştirilmiş bir freetrack devresi

    • 3 noktalı şapka yöntemi: Ben bu yöntemi daha çok seviyorum. Her zaman kulaklık kullanmayabiliyoruz fakat şapka takmak pek sorun olmaz. Şapkanın üzerine ya da içine kuracağınız bir tasarımla çok şık bir şekilde kullanışı da kolay bir freetracker'ınız oluyor.
Şapka yönemi
  • 4 noktalı şapka yöntemi: bu aynı 3 noktalı şapka yöntemi gibi ama bu 4 ışıklısı :).

Daha da ayrıntısına inelim

Tek noktalı bir devre oluşturmak çocuk oyuncağı. Elektronikçiden alacağımız bir IR ledi 3 voltluk pile bağlayıp şapkanın önüne yapıştırdığımızda veya diktiğimizde olay tamamdır. Tabi oyunu kontrol edebilmek için FreeTrack programını da indirip gerekli ayarları yapmak gerekli.
  1. FreeTrack programını indirip yükleyelim.
  2. Alıştırma için tek noktalı şapka yöntemini yapalım. Diğerlerini eliniz yatkınlaştıkça düzeni tanıdıkça yaparsınız. Tek noktalı şapka için bir tek led bize yeterli. 2 ya da tek pile bağlarsak bizim için sorun bitmiştir. Fakat dikkat etmemiz gereken şey normal ampül gibi olan lambalardan değil, led olmalı. Rengi farketmez. Örneğin aşağıdaki gibi bir led kullanabilirsiniz.
  1. Bu işlem tamam olduktan sonra FreeTrack programını açıp bir kaç ayarı yapalım ve programı kapatmadan oyuna girip keyfini çıkaralım :).


3 noktalı yöntemlerin devresi nasıl yapılır onlara örnek olarak da freetrack'ın forumundaki şu konuya bakabilirsiniz.

Yol göstermesi açısından aşağıya bir kaç örnek ekliyorum. Devre içindeki dirençlere pek gerek yok işin açığı.




Buradan da size programın ve devrenin diğer ayrıntıları hakkında bilgi alabileceğiniz ingilizce kullanım kitabına ulaşabilirsiniz.

Bir kaç önemli bulduğum ayrıntıyı da sizlerle paylaşmak istiyorum. IR ledler kendine has bir frekansta ışık yaydığından biz normal ışık olarak görsek bile aslında farklıdır. Bu farklılığı kazanıma çevirerek gündüzleri ya da aşırı ışık bulunan ortamlarda da IR led'in ışığını diğer ışıklardan süzerek kameranın sadece IR ledlerin ışığını görmesini sağlayıp kullanım kontrolünü sağlayabiliriz. 

Bildiğiniz gibi kamera IR led ışıklardan başka ışık görürse neye göre hareket edeceğini şaşırıp kontrolü sağlayamayabiliyoruz. İşin kısası IR led ışığını diğer ışıklardan süzmek için bir disket içindeki manyetik bandı kameranın önüne koymanızı şiddetle öneririm. Ya da fotoğraf filminden bir parça da olur. Şiddetle öneriyorum dedim çünkü yukarıdaki videoda çok fazla ışıklı olmayan ortamlarda da kamera ayarlarını yaparak da sadece IR led ışıklarını görmesini sağlayabilirsiniz. Olmazsa olmaz değil yani.

Bir başka önemli ayrıntı da programın model tuşuna basılarak freetrack'ı hangi yöntemle kontrol edecekseniz o kontrol yöntemine göre ayarlamanız gerekli yoksa uğraşıp durursunuz bu program niye kontrol edilmiyor diye :)

Bir diğer ayrıntı da curves sekmesi altında. Cuves ile çubukların noktalarından tutup ayarını yaparak sağ sol ileri geri gibi yolların hızlanmasını hassasiyetini arttırıp azaltabilirsiniz. Örnek ayarları aşağıya resim olarak koydum. Tabi sizin kafanızı çevirme hızınız benimkiyle aynı olmayacağından sizin ayarlarınız faklı olabilir yine de benimkileri de deneyebilirsiniz.
Curve ayarları

Bir başka önemli bulduğum ayrıntı da şu. Aslında buna videoda değinmiştim fakat burda da değinsem iyi olacak diye düşünüyorum. Kontrolü başlatmadan önce stream düğmesini kullanarak çözünürlüğü program 30 fps verene kadar düşürünüz. Bunu yaparken 30 fps veren en yüksek çözünürlükte ayarlamaya çalışın çünkü oyun çözünürlüğünüzle kamera çözünürlüğünüz arasındaki fark ne kadar fazla olursa siz çok az bile kıpırdasanız oyunda çok fazla oynar kamera.

Evet hanımlar beyler, benden buraya kadar. Çünkü daha fazla uzatırsam burdan ötükene yol olacak konu :). Aslında fena da olmazdı :).

Bu video da benden size armağan olsun. Dinlemenizi şiddetle öneririm bayılacaksınız. :)
Vatan gözlüm nerde kaldın
Sen de mi vefasız oldun
Ateşlerdeyim gör beni
Haramiler sardı gel
Zalimlere bırakma gel
Gözlerinle sen vur beni
Enhanced by Zemanta


#orhangazikılıç #yazılımcı #programcı #mühendis #oyuncu #vatanperver