Orhan Gazi Kılıç

"Allah'ım sen beni, milletime ve devletime faydam dokunmadan alma"

Herkesin Bilmesi Gereken Basit Bilgisayar İpuçları

Yazar: Orhan Gazi Kılıç — 19 Şubat 2016 Cuma — Saat: 18:07:00

Geçenlerde improgrammer.net'te arasında benim de bilmediğim faydalı bilgiler barındıran bir yazı okudum ve bundan sizlerin de haberdar olması gerektiğini düşündüm. Sizler de yararlanın diye buraya Türkçe'ye çevirisini yapıyorum.

İşlerinizi kolaylaştıracak basit ipuçları

1) Subreditlerinizdeki fotoğraflar arasında rahat dolaşım

Fotoğraflardan oluşan bir subredditte geziniyorsanız  daha rahat dolaşmak için url ye sadece bir p ekleyin. Böylece bir slayt oluşacak ve daha rahat gezineceksiniz. örnek:
orjinal: reddit.com/r/subreddit
p eklenince: redditp.com/r/subreddit

2) Her site için bir kısayol

sonu .com la bittiğini bildiğiniz her site için kullanabileceğiniz bir kısayol. Adres çubuğuna sitenin adını yazıp ctrl+enter yapın böylece doğrudan sayfaya gideceksiniz.

3) Müzik indirmek için bir kolaylık

Google aramasını -inurl:(htm|html|php) intitle:”index of” +”last modified” +”parent directory” +description +size +(wma|mp3) “ahmet şafak” olarak yapın. Ahmet Şafak yerine kendi aramak istediğiniz şeyi yazmalısınız. Böylece google açık olan http ve ftp dizinlerinde sizin istediğiniz sonuçları gösterecektir.

4) Yanlışlıkla kapattığınız sekmeyi kolayca geri açın

Ctrl+t ile de yeni sekme açabileceğinizi biliyorsunuz. Bir çok şeyin kısayoluna shift ekleyerek onun tersi de yapılabilir. Bunun için de ctrl+shift+t yaparak kapattığınız sekmeyi geri açabilirsiniz.

5) İmleci kelime kelime gezdirmek için

İmleci harf harf değil de kelimeler arasında gezdirmek isterseniz ctrl+yön tuşu na basmanız yeterli. eğer ctrl+gerisilme tuşuna basarsanız kelimeyi silersiniz.

6) Yeni ctrl+alt+delete yani görev yöneticisinin kısayolu

Herkes eskiden alıştığı gibi görev yöneticisine ulaşmak için hâlâ eski usulü kullanıyor. Fakat artık ta oralara gitmeden sadece ctrl+shift+esc tuşuna basarak görev yöneticisini çağırabilirsiniz. Bence görev çubuğuna sağ tıklayarak çağırmak daha hızlı oluyor.

7) Pencereler arasında hızlı geçiş

Hâlâ alt+tab yapmasını bilmeyenler insanlar olduğunu biliyorum. Böyle yaparak pencereler arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca windows 10 kullanıyorsanız windows tuşu+tab yaparak daha şık görünüm kazanmış haline ulaşabilirsiniz. Ayrıca diğer masaüstleri arasında geçiş de yapabilirsiniz.

8) Gif resimlerin hareketini durdurmak

Sürekli oynamasından rahatsız oluyorsanız ya da bilgisayarınızın performansını yavaşlattıyorsa durdurmak için sadece esc ye basmanız yeterli.

9) Sağ tıklamayı tekrar etkinleştirmek

Şu saçma sapan sağ tıklama yasağı koyan web siteleri var ya. İşte onların sayfasındayken ardes çubuğuna kodu yapıştırıp enterlarsanız artık sağ tıklayabilirsiniz.
kod:
javascript:void(document.oncontextmenu=null)

10) Yeni gizli pencere açmak

Özellikle geçmişinizin kalmasını istemediğiniz internet kafelerde veya geçmişte kalmasını istemediğiniz web sitelerinde :) gezinizken bu özelliği kullanabilirsiniz. Gezintiniz sırasında hiç bir bilgi geçmişe kaydedilmez.

11) Engellenen bir subreddit'e nasıl erişeceksin

Engellenen bir subreddit'e erişmek çok basit. linkin sonuna sadece bir + koy.
örneğin: /r/AskReddit+

12) Önbelleği temizlemek

Sitenin beklediğiniz gibi yüklenmediğini düşünüyorsanız o siteyi sanki ilk defa ziyaret ediyormuşçasına yeniden yüklemek için ctrl+shift+r yapın. Bu arada, sayfayı normal olarak yenilemenin kısayolu da ctrl+r

13) Eklenti nedir ve ne yapar

Eklentiler internet deneyiminizi %132 (küsüratlı söyleyeyim ki salladığım belli olmasın :)) daha iyi hale getirir. Bir kaç muhteşem örnek olarak:
  • Youtube Center: youtube'u senin için kişiselleştirmeni sağlar. Her insanın video seyretmek için yaptığı beğenmeler, otomatik hd, ek açıklamaları kapatma ve diğer can sıkıcı şeyleri senin yerine yapar.
  • Imagus: Resim linkinin üzerine geldiğinizde resmi otomatik olarak size gösterir. Reddit için harika çalışıyor.
  • Adblock: Bunu zaten bir çoğunuz biliyorsunuz. Bu muhteşem eklentiyle web'deki tüm reklamlardan kurtulabilirsiniz. Kardeşi Ghostery ile birlikte muhteşem çalışırlar. Eğer bunları kullanıyorsanız ve bazı videolar internette açılmıyorsa onlardaki reklamları engellediğinden olabilir. Kısa bir süreliğine eklentileri devre dışı bırakıp tekrar izlemeye çalışın.

14) Youtube'da video izlerken duraklatmak

Youtube'da video izlerken duraklatmak için boşluk tuşunu kullanabilirsin fakat bazen oluyor ki odakta video değil de sayfa varken sayfa aşağıya iniyorsa onun yerine k ye basmayı deneyebilirsin.

15) Kapanmış veya silinmiş bir web sayfasını görmek

Evet yapabilirsiniz. Sadece google aramasındaki web site adresinin yanındaki tırnağa basın ve açılan menüden önbelleği seçin. Veya archive.org dan da görebilirsiniz.

16) Erişimi yasaklanan sitelere girmek

Yasaklanan web sitelerine erişmek için zenmate adlı eklentiyi bulup tarayıcınıza yükleyerek istediğiniz web siteye en sağlıklı şekilde erişebilirsiniz.

17) Hemen hemen her şeyde indirim olan bir web site

İnternet üzerinden bir şey almadan önce bir indirim kuponu için önce kontrol etmenizde fayda var:


#orhangazikılıç #yazılımcı #programcı #mühendis #oyuncu #vatanperver