Orhan Gazi Kılıç

"Allah'ım sen beni, milletime ve devletime faydam dokunmadan alma"

Memcache Kurulumu (windows - php)

Yazar: Orhan Gazi Kılıç — 1 Mart 2017 Çarşamba — Saat: 23:54:00

Bildiğiniz gibi memcache, büyük verileri hafızaya kaydettirip veritabanında olduğundan çok daha hızlı sonuç alabiliyoruz. Böylece her seferinde büyük bir yükten kurtulup hem de çok hızlı bir sonuç göstermiş oluyoruz. Twitter, instagram, facebook. Hatta dünyadaki en büyük kurulumu 800 sunucu üzerinde 28 terabyte bellek ile facebook yapmış durumda (2008 bilgileri).

Lafı çok da uzatmadan memcache kurulumunu ve püf noktalarını anlatayım.

php_memcache.dll dosyasını indirin. Bu dosya php nizin sürümüne uygun olanını bulmalısınız. php 5 için buradan indirebilirsiniz. php 7 kullanıyorsanız o da burada. Bu php nin memcache eklentisi. Bunun sayesinde memcache kullanacağız. Eğer xampp kullanıyorsanız bu indirdiğiniz php_memcache.dll dosyasını C:\xampp\php\ext\ yoluna, diğer eklentilerin yanına kopyalayın.

Bir de memcache sunucusu kuracağız. Onun linkini de aşağıdaki linkten uygun olanı indirebilirsiniz.

http://code.jellycan.com/files/memcached-1.2.5-win32-bin.zip
http://code.jellycan.com/files/memcached-1.2.6-win32-bin.zip
http://downloads.northscale.com/memcached-win32-1.4.4-14.zip
http://downloads.northscale.com/memcached-win64-1.4.4-14.zip
http://downloads.northscale.com/memcached-1.4.5-x86.zip
http://downloads.northscale.com/memcached-1.4.5-amd64.zip

Bunu kurmak içinse indirdiğiniz dosyanın içindekileri C:\xampp içine memcached adında bir klasör oluşturup yapıştırın. Sonra yönetici olarak bir komut satırı açın. başlat menüsünde cmd diye arama yapıp sağ tıklayarak yönetici olarak başlatabilirsiniz. Komut satırında memcached klasörünün içine gitmek için cd c:\xampp\memcached yazıp enter'a basın.

Şimdi sunucuyu yüklemek için:
memcached.exe -d install
Yazın ve enter'a basın. Yüklendiğinde başlatmak veya durdurmak için:
memcached.exe -d start
veya
memcached.exe -d stop
Yazın ve enter'a basın.
Şimdi hafızasını arttırmak için kayıt defterini açın ve "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\memcached" yolundaki ImagePath anahtarını aşağıdaki gibi değitştirin:
C:\xampp\memcached\memcached.exe" -d runservice -m 512
Tüm bunların yanında komut satırında memcached.exe -h yazdığınızda kullanabileceğiniz diğer parametreleri de görebilirsiniz.

Eğer sunucuyu ve hizmeti kaldırmak isterseniz de komutsatırında:
memcached.exe -d uninstall
Yazarak kaldırabilirsiniz.

Şimdi gelelim php ile kullanımına:
php.ini dosyasında ;extension=php_memcache.dll satırını bulup başındaki noktalı virgülü kaldırın ve kaydedin. Kaydettikten sonra değişikliğin php tarafından algılanması için apache'yi yeniden başlatmalısınız.

Eğer önceki bir anahtara atanmış veriyi değiştirmek isterseniz replace fonksiyonunu da kullanabilirsiniz ki eğer replace false dönerse demekki daha önce o anahtar set ile oluşturulmamış demektir. Böylece anahtarın oluşturulup oluşturulmadığını da anlayabilirsiniz.

Eğer set ya da replace fonksiyonunu kullanırken 3. parametrede false yerine MEMCACHE_COMPRESSED belirtirseniz sunucu verileri zlib kullanarak sıkıştırır bile. Bunlar da püf noktaları olsun.

Şimdilik kendinize iyi bakın iyi geceler


#orhangazikılıç #yazılımcı #programcı #mühendis #oyuncu #vatanperver